Publikációk

“Tetőtér-díj 2002″ pályázat – II. díj

Passzívház tervező oktatás - vizsgafelkészítő foglalkozás a nemzetközi Passzívház tervezői cím megszerzése előtt

 


 

 

letöltés

Projekt megnevezése:            „Irodavásárlás az ERTI plusz Energiatudatos Építésziroda Kft-nél”

Támogatás összege:                „10.000.000 Ft”
Kivitelezés tervezett ideje:  „2012.10. – 2012.12.”
Kedvezményezett:                 „ERTI plusz Energiatudatos Építésziroda Kft.”

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.”

              MAG Zrt.

              NFÜ

  • Itt vannak az új energetikai előírások!
Megjelent a Kormány 1246/2013. (IV. 30.) Korm. határozata meghatározza az energetikai követelményeket, és felhívja a belügyminisztert a 7/2006 (V. 24.) TNM rendelet módosítására. A melléklet tartalmazza a 2018 január 1-től (középületekre 2015 jan. 1-től) alkalmazandó U értékeket és energetikai előírásokat!
A kormányrendelet tájékoztatást és a költségtöbbletet kompenzáló támogatási rendszer bevezetését is előírja 2013 december 31-ig.

A módszertan az eddigiekhez képest nem változik.

A hőátbocsátási tényező követelményértékei:

Épülethatároló szerkezetek

Um W/m2K

1. Homlokzati fal

0,24

2. Lapostető

0,17

3. Fűtött tetőteret határoló szerkezetek

0,17

4. Padlás és búvótér alatti födém

0,17

5.Árkád és áthajtó feletti födém

0,17

6. Alsó zárófödém fűtetlen terek felett

0,26

7. Üvegezés

1

8. Különleges üvegezés* (Magas akusztikai vagy biztonsági követelményű üvegezés esetén érvényes követelményértékek.)

1,2

9. Fa vagy PVC keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró (>0,5m2)

1,15

10. Fém keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró

1,4

11. Homlokzati üvegfal, függönyfal

1,4

12. Üvegtető

1,45

13. Tetőfelülvilágító, füstelvezetőkupola

1,7

14. Tetősík ablak

1,25

15. Ipari és tűzgátló ajtó és kapu (fűtött tér határolására)

2

16. Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó

1,45

17. Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti kapu

1,8

18. Fűtött és fűtetlen terek közötti fal

0,26

19. Szomszédos fűtött épületek és épületrészek közötti fal

1,5

20. Lábazati fal, talajjal érintkezőfal a terepszinttől 1 m mélységig

0,3

21. Talajon fekvőpadló (új épületeknél)

0,3

22. Hagyományos energiagyűjtőfalak (pl. tömegfal, Trombe fal)

1

2013. május 11.

A 13071 Magyar Közlöny a további követelményértékekkel itt olvasható: www.kozlonyok.hu

A Kormány 1246/2013. (IV. 30.) Korm. határozata

  • Mi a helyzet az energetikai tanúsítvány fronton?

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni.Másik előírás, hogy januártól a lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását. A tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni. Ez utóbbi körbe tartozhatnak például a műemlék jellegű épületben lévő lakások. A tanúsítványokról központi nyilvántartás készül és lesz minőség-ellenőrzés is. A MEHI az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő, elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy mind kormányzati intézkedések segítségével, mind pedig a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat.
Mit is ír az e-epites a jövőre életbe lépő rendszerről? Pl.: Hogyan kell a nyilvántartásba beküldeni és hitelesíteni az elkészült tanúsítványokat?
A 2013. január 1-jén hatályba lépő, az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról szóló 313/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet szerint az energetikai tanúsítványokat az e-tanúsítás elektronikus alkalmazás igénybevételével az energetikai tanúsító köteles a Dokumentációs Központ részére megküldeni. A tanúsítványokat a tanúsító tölti fel a nyilvántartásba, aki Ügyfélkapus azonosítást követően tud belépni az e-tanúsítás rendszerbe. Az első belépéskor regisztrálnia kell, amikor megadja főbb adatait (név, cím, elérhetőség, kamarai azonosító stb.). Ezeket az adatokat később már nem kell megadnia, de természetesen módosíthatók, amennyiben szükséges. A tanúsítások feltöltése kétféleképpen történhet:
kézi feltöltés: azok részére, akik nem tanúsító programmal számoltak: űrlapon főbb adatok felvitele, fotó és a tanúsítvány alátámasztó munkarészének csatolása pdf-ben történik XML fájl feltöltése: azok részére, akik tanúsító programmal számoltak: a tanúsító program által generált XML fájl felöltése, mely tartalmazza a leíró adatokat, a fotót és a tanúsítvány alátámasztó munkarészét pdf-ben
A tanúsítványok nyilvántartásba töltésének és hitelesítésének menete:
– A tanúsító Ügyfélkapus azonosítást követően belép az e-tanúsítás alkalmazásba, és kiválasztja a „Tanúsítvány adatok felvitele” vagy „Tanúsítvány XML feltöltése” funkciót. – A tanúsító feltölti az azonosító és leíró adatokat, fotómellékletet és az alátámasztó munkarészt (számítás) – kézzel vagy XML fájlként. – A felvitt adatokra automatikusan megtörténik a formai és számszaki ellenőrzés. – Amennyiben a rendszer hibát talál, hibaüzenetet küld, és nem engedi a feltöltés befejezését, a tanúsítvány nem kerül be a nyilvántartásba. – Amennyiben a tanúsítvány átmegy az ellenőrzésen, az adatok bekerülnek az adatbázisba, a tanúsítvány kap egy azonosító kódot és egy egységes összefoglaló előlap generálódik hozzá. – A felhasználó a képernyőn kap egy üzenetet arról, hogy a feltöltés sikeres volt, és a tanúsítvány megjelenik a nyilvántartásban.    – A hiteles tanúsítvány egy pdf-ként áll elő, aminek az első lapja az e-tanúsítás alkalmazás által generált, azonosító kóddal ellátott összefoglaló előlap, és utána a tanúsító által feltöltött pdf fájl következik teljes tartalommal (ennek is van egy saját előlapja, amin a tanúsító által használt azonosító sorszám szerepel). – A tanúsító kinyomtatja az elektronikusan hitelesített tanúsítványt, melyet hivatalosan aláír.
Részletes tájékoztató az energetikai tanúsításról

  • Módosul az  OTÉK

2013. január 1-jén lép hatályba az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet, ismertebb nevén az OTÉK. Írásunkban a kormányrendelet építkezőket érintő legfontosabb újdonságait tekintjük át.

Folytatás   ww.homeinfo.hu/tervezes/tervezesi-szempontok/950-modosul-az-otek.html