Generálkivitelezés

Passzívház kivitelezése

Miben különbözik a passzívház kivitelezése a hagyományos házhoz képest?

Időről időre új technológiai megoldások látnak napvilágot, amelyekhez alkalmazkodniuk kell a kivitelezőknek. Vannak változások, amelyek csak technológiai részszegmenseket érintenek és akadnak, amelyek globális szemléletváltást követelnek meg az iparág szinte teljes keresztmetszetében. Igen, a passzívházak térnyerése az utóbbiak közé tartozik.
A változás, az új technológia alkalmazása kételyt, az ismeretlennel szembeni visszafogott szorongást válthat ki az emberből, ezt úgy a legkönnyebb legyőzni, ha minél hamarabb megismeri. A passzívház-technológia alkalmazása sem ördöngösség, csak ismerni kell, éppúgy a tervezőnek, mint a kivitelezőnek és a megbízónak.
Pontos, precíz munka

A kivitelezők szempontjából lényeges, hogy a passzívházba tudatosan kevesebb tartalékot terveznek be, ezért a pontos, precíz munka elengedhetetlen. Mindamellett, a magára adó kivitelező számára természetes kell legyen, hogy a hagyományos ház építése során is maximális pontossággal és odafigyeléssel dolgozzon. Ezt azért fontos kiemelni, mert nemcsak az adott technológia elvégzése, hanem a kiválasztása is befolyással lehet a végeredményre. Például a polisztirol szigetelőtáblák felragasztása esetén a ragasztót nem pogácsákként kell elhelyezni a táblára, hanem a tábla széle mentén, megszakítás nélkül, körbe kell felvinni, hogy ne alakulhasson ki légmozgás a szigetelés és a tartószerkezet között.
Szakágak együttműködése

Másik fontos jellemzője a passzívház-technológiának, hogy a szakágak szinte mindegyike érintett valamilyen szempontból. Minden szakágnak tisztában kell lennie a technológia főbb elemeivel, illetve jobban együtt kell működniük egymással, mint a hagyományos építés során. Különben könnyen előfordulhat, hogy a szerkezetépítők tökéletes munkát végeznek, a nyílászárók beépítése kifogástalan, a szerkezetkész állapotban elvégzett Blower-Door légtömörségi teszt kiváló eredménnyel zárul, azután az ügyfél kér a villanyszerelőktől egy külső fali konnektort. Ha a villanyszerelő nincs tisztában a légtömörség fogalmával, és nem légtömör kültéri aljzatot használ, akkor az átadáskor újra elvégzett Blower-Door-tesztnél a belső konnektoroknál és kapcsolóknál is fütyülni fog a levegő és a tesztet végző mérnök rutinjától függ, hogy két óra alatt, vagy csak két nap után találja meg a hiba okát. Ugyanez igaz az antennásra, a vízvezeték-szerelőre és minden más szakági munkára, amelyek lyukat kell üssenek a ház légtömör burkán.
Légtömörség-vizsgálat

A kivitelezőknek tökéletes tervezői munka után is akad elég tennivalójuk, de azért is érdemes átfogó képpel rendelkezniük a passzívház-technológiáról, hogy a tervekben lévő esetleges hiányokat, pontatlanságokat vagy hibákat időben felismerjék. A megbízó jogos igénye lehet – és ezt minden megbízónak szívből ajánlom is –, hogy a minőségbiztosítás részeként a légtömörségi teszt elvárt értékét és esetleg a hőhídmentesség igazolását termovíziós felvétellel szerződésben rögzítse. A kivitelezőnek saját érdekében azonban tisztában kell lennie, hogy esetleg mit nem szabad elvállalnia. Légtömör padlásfeljáró, illetve légtömör billenő garázskapu például nem létezik. Akkor sem, ha a tervrajzon szerepel. A garázs egyébként sem része a termikus, illetve légtömör buroknak. Ha az erkélylemez és a födém között nincs termikus elválasztás vagy a nyílászárót nem a szigetelés síkjába építik be, akkor az a rész valószínűleg hőhidas lesz. Légfűtés esetén a légcsatorna befúvó ágát mindig szigetelni kell. A légcsatornának a termikus burok és a szellőztető berendezés közötti szakaszát – mind a frisslevegő-beszívó ágat, mind a fáradtlevegő-kifúvó ágat – kondenzvíz kicsapódása ellen szigetelni kell.
Forrás: 2009 DZ